De Online Schoonheidsspecialiste

Jouw huid verbeteren door middel van vitamines

Er zijn natuurlijk zoveel verschillende soorten vitamines. In dit blog bericht lees je er meer over. Want welke vitamine zijn nou goed voor jouw huid, en waar moet je extra op letten bij vitamines in huidverzorging? Er zijn zoveel verschillende soorten vitaminen. Vaak zijn ze te herkennen aan de letter A B C D E … etc. Ze hebben vrijwel allemaal een bewezen werking. Dus lees verder, en ik neem je mee in het verhaal van de vitamine in huidverzorging!

Doctor Eckstein Vitamin Complex

Wat doet welke vitamine?

Wat is de werking van Vitamine A? Vitamine A heeft een bewezen werking en is een fantastische ingrediënt. Vitamine A stimuleert de celgroei en verhoogt het niveau van hyaluronzuur in de opperhuid (epidermis). In de lederhuid (dermis) wordt de collageenproductie ondersteund. Daardoor wordt de huid elastischer, voelt hij minder droog & ruw aan, het voorkomt fijne lijntjes, rimpels en donkere vlekken. Ook voorkomt het een slappe huid, ruwheid en hyperpigmentatie waardoor het leidt tot een meer jeugdige uitstraling. Vitamine A wordt dus vaak gebruikt In anti-aging producten.

Je huid kan ook slechter reageren op Vitamine A.  Een hoge concentratie kan leiden tot huid irritatie en overgevoeligheid voor de zon. De dosering van vitamine A moet geleidelijk opgebouwd worden om irritatie te voorkomen.

Wat is de werking van Vitamine B? Vitamine B bestaat uit een grotere groep vitaminen. Vitamine B is in water oplosbaar en wordt niet opgeslagen in onze huid of lichaam. Dat betekent dat een continue aanvoer van vitamine B noodzakelijk is via voeding en huidverzorging. In dit blog bericht benoem ik alleen de vitamine B3 & B5 omdat dit de meest gebruikte vitamine B ingrediënten zijn in huidverzorgingsproducten.

Vitamine B speelt een grote rol in de stofwisseling van onze cellen om essentiële bouwstenen aan te maken. Hierdoor wordt het vaak toegepast in huid-, nagel- en haarverzorgingsproducten. Vitamine B wordt geassocieerd met het vertragen van huidveroudering, waarbij vitamine B3 één van de meeste effectieve is.

Vitamine B3 (niacinamide) zorgt ervoor dat de opperhuid vocht beter vast kan houden, dat leidt tot een zachtere, soepelere huid die minder droog voelt. Het vermindert ook roodheid en verminderd de aanmaak van pigment, hierdoor minder kans kan op donkere vlekken en pigmentvlekken.

Vitamine B3 is ontzettend breed werkzaam, dat zorgt ervoor dat het goed is voor de behandeling van acne, eczeem, droge huid en hyperpigmentatie. Het belangrijkste effect van niacinamide op de huid is het verbeteren van de beschermlaag van de huid met als gevolg het voorkomen van het waterverlies. Dit zorgt voor een betere hydratatie. De verbetering van de beschermlaag van de huid zorgt er ook voor dat de huid minder gevoelig wordt voor schadelijke omgevingsfactoren. Daarnaast versterkt niacinamide het bindweefsel en stimuleert het de collageensynthese. Dat is erg belangrijk om huidveroudering tegen te gaan. Een vermindering van collageen- en elastineproductie is een teken van de huidverandering. Het zorgt voor minder elastisch huid met rimpels als resultaat. Niacinamide kan ook pigmentvlekken te verminderen. Melanocyten zijn onze pigmentcellen melanine produceren in vorm van melanosomen. Vervolgens worden melanosomen opgenomen door huidcellen (keratinocyten) waardoor de huid zijn kleur krijgt. Niacinamide beïnvloedt niet de productie van melanine, maar onderdrukt de overdracht van melanine van de melanosomen naar de keratinocyten. Niacinamide is ook effectief als het middel tegen acne vanwege de ontstekingsremmende werking. Niacinamide is zeer geschikt voor verzorgingsproducten die werken op een droge en gevoelige huid, de verouderende huid, de huid met uv-schade en bij acne en rosacea. In cosmetica wordt het gebruikt in concentraties van 0,5 tot 5%.

Vitamine B5 (Panthenol) heeft een hydraterende werking en versnelt de vorming van nieuwe huidcellen doordat het de energietoevoer naar de cellen bevordert. In cellen wordt het omgezet tot pantotheenzuur; om deze reden wordt panthenol vaak als “provitamine B5” aangeduid.

Panthenol is in staat is om op efficiënte wijze de barrièrefunctie van de huid te herstellen. Deze stimuleert de regeneratie van de weefsels en verbetert het vochtgehalte van de huid. Ook de zeer droge huid wordt weer gezond en soepel. Het helpt ook tegen irritaties, jeuk, luieruitslag etc. en draagt bij tot de genezing van lichte (zonne)brandwonden.

Wat is de werking van Vitamine C?  Vitamine C is noodzakelijk voor de aanmaak van collageen en werkt als een krachtig anti-oxidant. Vrije radicalen, zoals bijvoorbeeld zonlicht of roken, zijn zeer agressief in het beschadigen van het collageen en de huid, met rimpels en lijntjes tot gevolg. Vitamine C kan vrije radicalen opvangen en huidveroudering tegen gaan. Collageen is nodig om de huid te verstevigen.

In veel anti-aging producten is vitamine C niet effectief doordat er een te lage concentratie aanwezig is. Een hoge concentratie Vitamine C is noodzakelijk om in de huid te dringen en te behandelen. Huidverzorgingsproducten vanaf 10% vitamine C zijn effectiever. Een hoge concentratie vitamine C kan ook als exfoliant werken, het is immers een zuur. Vitamine C werkt het beste in combinatie met andere antioxidanten. De combinatie vitamine C (ascorbic acid) en vitamine E (tocopherol) zie je vaak. Bij klanten met een gevoelige huid wordt niet aangeraden om vitamine C producten te gebruiken. 

Wat is de werking van Vitamine E?  Vitamine E is een huidvriendelijk ingrediënt wat in veel huidverzorgingsproducten voorkomt. Het is een in vet oplosbare vitamine. De INCI naam is tocopherol of tocopheryl acetaat. De belangrijkste functie van vitamine E is de bescherming van de huid tegen vrije radicalen en is dus een antioxidant. De vrije radicalen beschadigen belangrijke huidbouwstoffen, zoals eiwitten, lipides, collageen en DNA. Huidverzorgingsproducten die Vitamine E bevatten hebben veel positieve eigenschappen. Zo geeft het namelijk bescherming tegen zonlicht en vermindering van rimpels en lijntjes. Vitamine E is dus erg werkzaam in anti-aging producten. Maar het zorgt ook voor vermindering van het trans epidermaal vochtverlies, versterking van de barrière-functie van de huid. Dus is het erg werkzaam in hydraterende producten.

De talgklieren produceren vitamine E. Via de talgklieren en poriën komt de vitamine naar de opperhuid en heeft daar z’n beschermende werking. Het werkt ook ontstekingsremmend en kan hierdoor acne producten worden gebruikt. In anti-aging producten worden tarwekiem- en rijstkiemolie vaak toegepast. dit zijn natuurlijke & plantaardige oliën die rijk zijn aan vitamine E.  Ook wordt vitamine E gebruikt als natuurlijk conserveringsmiddel, dit omdat het beschermt tegen bederf door de inwerking van zuurstof.

Vitamine E is dus een ingrediënt wat bescherming geeft tegen schadelijke, externe factoren!

Wat is de werking van Vitamine F?  Allereerst is het belangrijk om te weten dat Vitamine F geen echte vitamine is. Het is eigenlijk een term voor twee essentiële vetzuren (EFA’s): alfa-linoleenzuur en linolzuur. Van Vitamine F is bekend dat het de huid hydrateert en tegelijkertijd ontstekingsremmende voordelen biedt en de huidbarrière herstelt. Vitamine F handhaaft de semi-ondoordringbaarheid van de huid, helpt het prostaglandines te bevorderen die alle celfuncties reguleren en reguleert de cholesteroltransport en -metabolisme. Daarnaast is deze vitamine / vetzuur gunstig voor alle huidtypes. Een van de belangrijkste punten waarom dit ingrediënt interessant wordt, is dat het lichaam zelf geen vitamine F kan produceren, dus het moet handmatig worden aangevuld via voeding, supplementen en huidverzorging. 

In welke producten zitten er vitamine?

Dat is een hele brede vraag die niet kort te beantwoorden is. Bij de online schoonheidsspecialiste hebben we ontzettend veel producten die vitamine bevatten, dat omdat vitamine in huidverzorging zo goed zijn! Zo heeft Doctor Eckstein bijvoorbeeld de vitamin supreme, een heerlijke volle creme op basis van provitamine bètacaroteen, vitamine A en E en F. Maar ook de producten van BDR bevatten vitamine, zo bevatten de Re-set 4D en Re-charge namelijk panthenol (Vitamine B5).

Ook in de lipproducten van de Moodmatcher zit Vitamine E, zodat hij de lippen niet uitdroogt maar juist hydrateert.

Er zijn in onze webshop dus veel producten te verkrijgen met vitamine!

Doctor Eckstein Vitamin Supreme

Hoe kan ik nog meer vitamine binnenkrijgen?

Naast er op te letten dat jouw huidverzorging vitamines bevat, kun je ook vitamines binnenkrijgen door middel van voeding. In onderstaand lijstje kun je zien welke voeding welke vitamine bevat, zodat je er op kunt letten welke vitamine jij nodig hebt en welke voeding je dan meer kunt gaan eten:

Vitamine AWortels, broccoli, spinazie
Vitamine BNoten, vissoorten, peulvruchten
Vitamine CSpinazie, aardbeien, citrusfruit, kiwi
Vitamine EEieren, ongebrande noten

Kortom, vitamines zijn dus een echte must in jouw huidverzorging. Ze hebben een brede werking & hebben een bewezen resultaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *